9 Kasım 2009 Pazartesi

Scarface-Tony Montana




Scarface filmi en ok sevdiğim filmdir,zaten sağ tarafta iki tane fotoğrafı var Tony Montana'nın.Hikayesini herkes biliyor ama ben yinede kısaca anlatayım.

Castro,Küba'daki vatandaşlarının(çoğu suçlu) sözde ailelerinini görmeleleri için onlara Marial Limanı'nın açar ve Amerika'ya gelenlerden biride Antonio Montana'dır.Al Pacino'nun artık dev olduğunu kanıtladığı rolüdür bana göre birde üstüne Don Michael rolünde döktürünce katmerli kadayıf olmuştur resmen.

Tony'nin hikayesi sıfırdan yükseliş üstüne kurulu,Tony önce bulaşıkcılık yapıyor,sonra ufak işlerde çalışıyor aslında herkes başlarda Tony'yi basit bir kiralık katil sanıyor ama Tony bu dünyanın içine atıldığı andan itibaren önlemez yükselişi başlıyor,çünkü o sadece birşey istiyor:Dünya'yı ve içindeki herşeyi.Tony zamanla yükseliyor hep daha çok kazanmak istiyor ve başarıyorda diyebiliriz,aslında bana filmin başından beri sanki ölmek Tony'nin umrunda değil gibi geliyor.

Final sahnesine bakacak olursak,silahını düşürüyor ama o içeri gidip yeni silahı almak yerine,kurşunları yerken Sosa'nın adamlarına sövüyor ve aslında hayatı ''ti''ye alması onu başarıya ulaştırıyor diyebiliriz.Final sahnesi dışında ilk işinde malı almaya giderken arkadaşı gözünün önünde öldürülmüş ve başına silah dayanıyor tehdit ediliyor ve Tony aynen şunları söylüyor:''Why don't you try stickin' jou head up your ass,see if it fits''
Belki orada ölecek olsa bile yinede ölüm onun umrunda bile değil.Ve iş ahlakı;Sosa kendisine bir iş veriyor ama o orada sırf çocular var diye iş ortağını öldürüyor ve kendi sonunu hazırlıyor.

Ve finali final sahnesiyle yapıyorum;Tony,eşiyle kavga etmiş evine gelmiş açmış torbayı kafayı bulmuş resmen tabii.Ve Sosa hemen adamlarını yollamış Tony'nin evine adamlar hemen bütün çevreyi halledip savunmayı sıfıra düşündüklerini sanıyorlar,herkesde ne var oğlum iki kurşuna devrilir bu adam düşüncesi hakim gibi sanki,ama Tony o kafaya rağmen gidiyor ve ''kaplanlar gibi'' savaşıyor,adamlar resmen şaşkına uğruyor,çünkü onun adı:Tony Montana.Ölüm sahnesi Tony'nin şanına şöhretine pek yakışır olmuyor.Ama ölmeden önce yine adamlara lafını yapıştırıyor o ayrı,bence tek filmde bitirilmesi iyi oldu,çünkü o rolü Al Pacino'dan başkası oynayamazdı.
Ve son söz:

Benim işimi bitirmek kolay mı? İşimi bitirmek için koca bir ordu lazım! Duydunuz mu? Hadi gelin! Hepinizi cehenneme yollayacağım! Siz kime dikleniyorsunuz? Ben Tony Montana'yım be! Bana dikleniyorsanız bu işin kralına çattınız demektir! Hala ayaktayım. Hadi! Pis kurşunlarınızı yağdırın! Hadi! Pis kurşunlarınızı yağdırın! Kurşunlarınız bana işler mi sanki? Yağdırın bakalım! Hadi durmayın!(Tony ölmeden önce son sözleri)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder